UNTUK TEMPAHAN : 016-9227278 (Ct/Ayu) / email : cthome_simply@yahoo.com

Saturday 4 February 2012

RED VELVET...

First time wat nih!!!!Resepi dari Kak Zuraini Alias..TQ Kak Zu..kalau kekawan nak cuba resepi di bawah ye..jemput makan semua...


RED VELVET (RVC)

Bahan :-

5 biji telur gred B (gred a pun bole )
250 gram mentega
*3 cawan tepung naik sendiri
*3 sudu makan koko Vochelle ( koko powder biase pun bole )
2 cawan gula kastor ( 1 3/4 cawan pun ok )
4 sudu makan pewarna Red Bright - derhake lerr skit...2 sudu makan cukup lerr
1 cawan buttermilk - kalau takde buttermilk blh tgk resipi kt bawah
1 sudu teh garam
1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok) - kkzu guna baking powder
1 sudu makan cuka makan

CARA-CARA:
1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
5. dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
6. Larutkan bicarbonate of soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.

KRIM:
500 gram krim keju Phillidephia
1 cawan krim putar- akak letak 1 1/2 cawan
akak tambah sedikit gula icing
Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).
*Campur sedikit butter(agak2) dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk

No comments:

Post a Comment